კულინარიული შოუ
აპოხტი, ქადა და ჰალვა - მესხური ტრადიციული კერძების სამეული
ისევე როგორც საქართველოს ნებისმიერი კუთხე, ტრადიციული კერძებით სამცხე-ჯავახეთიც გამორჩეულია. მესხური სამზარეულო მრავალფეროვანი და გემრიელი კერძებით ხასიათდება. წარმოგიდენთ სამ ტრადიციულ კერძს, რომელსაც მესხები ოჯახური რეცეპტების მიხედვით, საუკუნეებია ამზადებენ.

აპოხტის ხინკალი
მასალა ცომისთვის:
  • ფქვილი 1კგ.
  • კვერცხი 1ც.
  • მარილი გემოვნებით.
შიგთავსი:
  • აპოხტი 1კგ.
  • ნიორი და შავი პილპილი გემოვნებით.
მომზადება:

ისევე როგორც საქართველოს ნებისმიერი კუთხე, ტრადიციული კერძებით სამცხე-ჯავახეთიც გამორჩეულია. მესხური სამზარეულო მრავალფეროვანი და გემრიელი კერძებით ხასიათდება. წარმოგიდენთ სამ ტრადიციულ კერძს, რომელსაც მესხები ოჯახური რეცეპტების მიხედვით, საუკუნეებია ამზადებენ.

მესხური ქადა

მასალა:
  • 3 კგ. ფქვილი
  • 1 ს.კ. მარილი
  • 30 ს.კ. ღორის ქონი
  • 1 კვერცხი
მომზადება:

ფქვილში ჩავყაროთ მარილი და დავასხათ ცივი წყალი. მოვზილოთ ცომი. შუა ზელაში ცომი დავჭრათ დანით დიდ ნაჭრებად დავაფაროთ ჩაის ტილო და დავასვენოთ 10 წუთი. შემდეგ ისევ გადავზილოთ. ასე გავიმეოროთ 3 -ჯერ. გავაკეთოთ 6 გუნდა. ისევ დავასვენოთ ცომი. შემდეგ გავაბრტყელოთ ცომის გასაშლელით. მოვასხათ 3 ს.კ. გამდნარი თბილი ღორის ქონი (შესაძლებელია ღორის ქონი ჩავანაცვლოთ მარგარინით). გადავკეცოთ გვერდები ყველა მხრიდან რათა ცხიმი ყველგან განაწილდეს კარგად. ავიღოთ ცომი და ქვემოდან ხელის ზურგით ვატრიალოთ ისე რომ ცომი ფურცელივით გათხელდეს. შეიძლება ცომი გაიხეს მაგრამ არა უშავს, მთავარია მაქსიმალურად თხელი ცომი მივიღოთ. ჯერ ერთი მხარე გადმოვკეცოთ ნახევრამდე. შემდეგ მეორე მხარე და მოვასხათ 2 სუფრის კოვზი ქონი და ცომის ერთი ბოლოდან გადავკეცოთ წიგნის ფორმაზე. შემდეგ დავასვენოთ კიდევ 10 წუთი და ხელით ცოტა გავასწოროთ. ზემოდან წაუსვათ კვერცხისა და მაწვნის ნაზავი. გამოვაცხოთ გაზქურაში 220 გრადუსზე.

ჰალვა

ჰალვის მოსამზადებლად საჭიროა:
  • ფქვილი;
  • ბაქმაზი (თუთის წვენისგან მოდუღებული სქელი ბადაგი);
  • ერბო ან კარაქი;
  • შაქარი ან თაფლი;
  • წყალი;
პირველ რიგში ფქვილი უნდა მოიხალოს. ოქროსფრად მოხალულ ფქვილში უნდა აურიოთ ბაქმაზი, ერბო, შაქარი და წყალი. ცომი არ უნდა იყოს არც რბილი და არც ძალიან მაგარი. მოზელის შემდეგ მიღებული მასა ხელში უნდა დაამუშაო და თეფშებზე დააკრა.
Facebook Twitter
სხვა სიახლეები
ამინდი
ახალციხე 25 °C
img
ახალქალაქი 21 °C
img
ასპინძა 30 °C
img
ადიგენი 28 °C
img
ბორჯომი 27 °C
img
თბილისი 29 °C
img
აბასთუმანი 24 °C
img
ბაკურიანი 19 °C
img
ნინოწმინდა 21 °C
img
ვალუტა
AMD
AMD
1000
6.6797
EUR
EUR
1
2.7728
RUB
RUB
100
4.4684
TRY
TRY
1
0.1508
USD
USD
1
2.7086
კალენდარი
«« აგვისტო  »»
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1234
მოცემული ვებ გვერდი „ჯუმლას" ძრავზე შექმნილი უნივერსალური კონტენტის მენეჯმენტის სისტემის (CMS) ნაწილია. ის USAID-ის მიერ დაფინანსებული პროგრამის "მედია გამჭვირვალე და ანგარიშვალდებული მმართველობისთვის" (M-TAG) მეშვეობით შეიქმნა, რომელსაც „კვლევისა და გაცვლების საერთაშორისო საბჭო" (IREX) ახორციელებს. ამ ვებ საიტზე გამოქვეყნებული კონტენტი მთლიანად ავტორების პასუხისმგებლობაა და ის არ გამოხატავს USAID-ისა და IREX-ის პოზიციას.
This web page is part of Joomla based universal CMS system, which was developed through the USAID funded Media for Transparent and Accountable Governance (MTAG) program, implemented by IREX. The content provided through this web-site is the sole responsibility of the authors and does not reflect the position of USAID or IREX.
ავტორის/ავტორების მიერ საინფორმაციო მასალაში გამოთქმული მოსაზრება შესაძლოა არ გამოხატავდეს "საქართველოს ღია საზოგადოების ფონდის" პოზიციას. შესაბამისად, ფონდი არ არის პასუხისმგებელი მასალის შინაარსზე.
The views, opinions and statements expressed by the author/authors and those providing comments are theirs only and do not necessarily reflect the position of the Foundation or the Center. Therefore, the Open Society Georgia Foundation and Georgian Center for Strategy and Development are not responsible for the content of the information material.