მესხური ღვინო, თუთის არაყი, კარტოფილი, ვაშლი, კომბოსტო, ტენილი
ყველი, კალმახი, თაფლი, – ეს იმ პროდუქტების არასრული
ჩამონათვალია, რომლის ევროპულ ბაზარზე გატანაც სამცხე–ჯავახეთს
შეუძლია. ადგილობრივი პროდუქციის უცხოურ ბაზრებზე დასამკვიდრებლად
მთავარი პირობა, მაღალი ხარისხი და უსაფრთხოების ნორმების დაცვაა.
მოხვდება თუ არა მესხური პროდუქტი ევროპაში– ამაზე ახალციხელების
მოლოდინები სხვადასხვაგვარია. სურსათის უვნებლობისა და უსაფრთხოების
ნორმების დაცვა, ბრენდირება, ეტიკეტირება, წარმოების სერტიფიცირება,
სასაქონლე ვიზუალის შექმნა – ევროკავშირთან ღრმა და ყოვლისმომცველი
ვაჭრობის შეთანხმება ქართველ ფერმერს არაერთ ვალდებულებას აკისრებს.